- avlopp
- vattenlås
- uttorkade rör
- synliga skador
Har en tendens att skapa de flesta bekymmer i ditt hem. Allt från mindre vardagliga problem som att rensa avlopp och vattenlås till vattenskador och mögel. Lukt är ett vanligt problem och kan vara allt från rör som torkat ut till i värsta fall mögel. Det finns en del saker du kan göra själv i ett första skede för att se om du blir av med problematiken.
Kolla själv:
- avloppet i duschen, är det fullt av hår eller restprodukter? Sitter kåpan ner till avloppet korrekt? Det är ett av de vanligaste problemen när det kommer till lukt. I övrigt kan det vara svårt att upptäcka vattenskador för en vanlig dödlig, och är du orolig, be en behörig hantverkare att se över ditt badrum.
- filter i fläkten
- läckageskydd
- avlopp
- vattenlås diskmaskin
- ålder diskmaskin
- ålder spis
- vattenlås diskho
- standardkontroll
Hemmets kärna. Här finns det många utrymmen att hålla ett extra öga på. Fläkt, diskmaskin, kyl och frys samt spis. Är allt gjort korrekt gjort? Vem byggde köket och när? Ålder på vitvaror? Snittåldern på vitvaror är mellan 8 - 13 år och avskrivs i regel kring 10 år hos de största försäkringsbolagen. Du som ägare av huset har en skyldighet att uppdatera dina vitvaror efter en viss tid och kan vid skada få avdrag på ersättningen om detta ej är gjort. Har du köpt ett nytt befintligt hus rekommenderar vi alltid att du gör en kontroll av köket så att allt följer dagens standard, annars finns det risk att hemförsäkringen inte täcker för eventuella skador.
Saker du själv kan kolla är:
- fläkten, är filtret utbytt? Diskmaskinen, har du rensat vattenlåset där? Finns det läckageskydd under diskmaskin, kyl och frys? Läckageskydd kan du annars enkelt köpa på Ikea och själv placera under diskmaskin, kyl och frys enligt anvisning, är du osäker – ta hjälp av en hantverkare eller besiktningsman.
- ålder tvättmaskin
- läckageskydd
- vattenlås diskho
- vattenlås avlopp
- spola vatten
Du börjar fatta poängen. Överallt där vatten och maskiner är inkopplat, finns potentiellt, de största riskerna. I tvättstugan är tvättmaskinen ofta den största boven. Snittåldern på en tvättmaskin ligger på ca 8 - 13 år lite beroende på kvalitén. Hos de flesta försäkringsbolag blir är en tvättmaskin fullt avskriven efter ca 10 år. Det betyder också att du som konsument har en skyldighet att byta ut vitvaror för att ha full täckning på din försäkring.
Vid lukt: se över alla avlopp, kolla vattenlås och kåpan ner till avloppet. Ser det ut att sitta korrekt? Spola vatten en stund och kolla om lukten avtar.
- ålder värmekälla
- brandrisk
- åldersavdrag
- skyldigheter
Vad är det för värmekälla hemmet har? Ålder på panna? Finns det saker där som inte bör vara där, potentiell brandrisk? Pannrummet är kanske ett av hemmets tråkigaste delar men ack så viktigt, för utan energikälla ingen värme. Saker du själv kan göra för att säkra ditt pannrum är att ha koll på värmekällans ålder, den vanligaste livslängden på en värmepanna eller pump ligger på 15 - 25 år och tur är väl det.
Viktigt är dock att byta ut den efter rekommendation, eftersom bränder har tendens att orsakas av gamla värmekällor. Det kan också bli riktigt kostsamt även om du har en bra hemförsäkring, eftersom en byggdel blir helt avskriven betyder det att du själv är ansvarig för eventuella skador. Det i många fall stora avdrag ifrån din ersättning. Det du kan göra själv för att säkra pannrummet är att ha sotaren på besök med jämna mellanrum och hålla pannrummet rent från grejjer.
-stuprännor
-yttertak
-undertak
-vind
Det enklaste sättet att kolla kvalitén och måeendet på ditt tak är att se över alla stuprännor på ditt hus och ta ett litet besök på vinden. Kolla om du ser några synliga skador på insidan, något som ser konstigt ut eller om det finns någon avvikande lukt. Om du upptäcker något som inte känns helt rätt kan du kontakta oss som kommer vi och gör en koll på taket och antingen vägleder dig hur du själv kan göra eller så åtgärdar vi problemet åt dig.
- färg
- skador
- material
- skadedjur?
Här är det oftast rätt enkelt att se om något inte är helt som det ska, men inte alltid. Viktigt för att hålla fukten ute är att huset har ett bra lager av färg och har blivit ommålat under de senaste 10 åren. Har det uppstått en mindre skada av yttre faktorer är det viktigt att också åtgärda det problemet för att undvika olika typer av fuktskador som ofta är det vanligaste problemet när det kommer till fasad, om du inte råkat ut för något skadedjur.
- springor
- tätningsskador
- drag inomhus
- tätningslister?
Här är det oftast rätt enkelt att se om något inte är helt som det ska, men inte alltid. Viktigt för att hålla fukten ute är att huset har ett bra lager av färg och har blivit ommålat under de senaste 10 åren. Har det uppstått en mindre skada av yttre faktorer är det viktigt att också åtgärda det problemet för att undvika olika typer av fuktskador som ofta är det vanligaste problemet när det kommer till fasad, om du inte råkat ut för något skadedjur.
- krypgrund
- dränering
- betongplatta
- källare
Mer än vartannat hus med krypgrund har drabbats, eller riskerar att drabbas, av fukt- och mögelangrepp och det kan vara svårt att bedöma krypgrundens skick på egen hand. Det finns några saker du kan kolla själv om du är orolig över att det uppstått en skada. Lukt är alltid en indikation på att något inte är som det ska, och om du ofta är i ditt hem kan det vara svårt att upptäcka själv. Fråga en bekant om den upplevt något avvikande lukt eller om du själv känner någon.
Du kan också själv kolla under huset, gå in och se om du upptäcker någon tydlig skada. Det är ofta svårt att med blotta ögat se typiska grundskador och är du orolig är det bra att ta kontakt med en fackman för att göra en grundlig kontroll. Vi hjälper dig gärna, och har det redan uppstått en skada kan vi hjälpa dig med utrustning, montering och återuppbyggnad.
Krypgrund är ofta den mest skadedrabbade grunden. Har du en annan variant kan du alltid ta en check i källaren, kolla om det finns konstig lukt eller om du ser några tecken på fukt som tagit sig in. Annars rekommenderar vi dig att alltid ta kontakt med en fackman för att göra en grundlig kontroll av utrymmet. Hör av dig till oss om du har några funderingar.
Copyright © Alla rättigheter förbehållna